A fülgyulladás okozta fájdalom gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint felnőtteknél

“Amint a folyadék felhalmozódik [a makula közepén], a retina mocsaras lesz, ami csökkenti a fókuszálási képességet” – magyarázza Dr. Casper. Egyesek azt mondják, hogy a betűk és formák torznak vagy eltorzultnak tűnnek – teszi hozzá.

Hogyan diagnosztizálják és figyelik a DME-t?

Casper szerint a technológia teljesen megváltoztatta a DME észlelésének módját. Ma a szemésze az optikai koherencia tomográfiának (OCT) nevezett noninvazív tesztet fogja használni, hogy megmérje a retina vastagságát fény segítségével. A teszt megállapítja, hogy valakit DME miatt kell-e kezelni, majd ha kezelést írnak elő, akkor a kezelés eredményes-e.

„Bizonyos mértékben sürgős a DME-s betegek értékelése és kezelése” – mondja Casper. „Minél hamarabb azonosítják és kezelik a [DME-t], annál jobban teljesít a beteg. Ha megvárja, amíg a látását érinti, előfordulhat, hogy nem kapja vissza teljes látását. ”

Hogyan kezelik a DME-t?

Ha Önnél DME-t diagnosztizáltak, az egyik legfontosabb lépés, amit megtehet, az, hogy csökkentse a hemoglobin A1C szintjét, amely a vércukorszintjének három hónapos időszak alatti átlagának mértéke. Az A1C leengedése lassíthatja a DME fejlődését és megvédheti a látását – mondja Casper.

Orvosa szemkezelést is javasolhat. Casper magyarázza, egészen a közelmúltig az egyetlen lehetőség a lézeres kezelés volt, amely lezárja a kapillárisokat a szivárgás megállítása érdekében, de ma már rendelkezésre állnak olyan szeminjekciók, amelyek megakadályozzák az erek növekedését és szivárgását.

Orvosa javasolhat kortikoszteroid injekciókat, amelyeket a szem gyulladásának csökkentésére használnak a szivárgás megállítása érdekében, vagy VEGF-ellenes gyógyszereket, amelyek célja a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor (VEGF) felhalmozódásának blokkolása. erek a szemben. A VEGF blokkolásával ezek a gyógyszerek csökkentik a DME-t okozó szemduzzanatot.

Mindkét típusú gyógyszer beadható rendszeres injekciókkal sok éven át, magyarázza Casper, vagy a sebész beültethet egy kis kapszulát a szembe, amelyet úgy terveztek, hogy szükség szerint adagolja őket.

A Cochrane Library 2018 októberében közzétett áttekintése megállapította, hogy az anti-VEGF kezelés hatékony kezelés lehet a DME-s betegek számára. Mindig együtt kell dolgoznia orvosával, hogy megtalálja a megfelelő kezelést a DME-hez, mondja Casper, legyen szó lézerről, injekcióról vagy mindkettőről.

A lényeg: Ha rendelkezik DME-vel, ne várja meg, hogy segítséget kérjen. „Megállíthatja a betegség progresszióját, de gyakran csak minimális – ha egyáltalán van – elvesztett látást lehet helyreállítani” – magyarázza Casper.

További információ a diabetikus makulaödémáról

Milyen a diabetikus makulaödéma

8 módszer a diabéteszes makulaödéma okozta látásromlás kezelésére

6 eszköz, amely megkönnyíti a diabéteszes makulaödéma életét

7 módszer a diabéteszes makulaödéma progressziójának lassítására

Iratkozzon fel cukorbeteg hírlevelünkre!

Legújabb diabéteszes makulaödéma

6 eszköz, amely megkönnyíti a diabéteszes makulaödéma életét

Ezek a gyengénlátók számára készült eszközök segíthetnek a diabéteszes makulaödémában szenvedőknek abban, hogy közelről és messzire lássanak.

Írta: Maria Masters 2020. október 5

Milyen a diabetikus makulaödéma

Amikor Jessica Salazar a látásvesztés tüneteit kezdte tapasztalni, soha nem számított arra, hogy ezt a 2-es típusú cukorbetegsége okozza.

Írta: Blake Miller, 2020. október 5

Diabetikus makulaödéma kezelése

Vannak módok a DME progressziójának megállítására – és a jó hír az, hogy ha ezt a szembetegséget korán észlelik, a kezelések rendkívül hatékonyak. . .

Írta: Jessica Migala 2020. október 5

17 módja annak, hogy módosítsa otthonát, ha diabetikus makulaödémája van

Ha gyengén lát, fennáll az esés veszélye. Növelje otthona biztonságát, ha ezeket a módosításokat a nappaliban, hálószobában, konyhában, . . .

Írta: Maria Masters 2020. október 5

Mit várhat el egy látásspecialistától, ha cukorbeteg makulaödémája van

Kihívást jelenthet megtanulni, hogyan kell megbirkózni a diabetikus makulaödéma okozta látásvesztéssel. De ha szakemberhez fordul, az megkönnyítheti a napi feladatokat.

Írta: Blake Miller, 2020. október 5

7 módszer a diabéteszes makulaödéma progressziójának lassítására

A diabéteszes makulaödéma (DME) a ​​cukorbetegek látásvesztésének egyik vezető oka, és ha nemrég harmoniqhealth.com diagnosztizálták ezt az állapotot, akkor ez. . .

Írta: Jessica Migala 2020. március 18

8 módszer a diabéteszes makulaödéma okozta látásromlás kezelésére

A DME átmeneti vagy tartós vakságot okozhat, de számos olyan forrás létezik, amelyek segíthetnek abban, hogy független és élénk életet élhess.

Írta: Jessica Migala 2018. május 3

5 módszer a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére otthoni munka közben

Ne hagyja, hogy a távmunka okozzon vércukorszint-hullámvasutat.  

Írta: Krista Bennett DeMaio 2021. március 31. Szponzorált hirdetési tartalom

Food Rx: Egy endokrinológus megosztja, mit eszik egy nap, hogy segítsen megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget

A Stanford Egyetem egyik orvosa, aki a 2-es típusú cukorbetegségben és elhízottságban szenvedők kezelésére specializálódott, arról beszél, hogy alattomosan kell zöldséget enni, rizst osztani. . .

Írta: Kate Ruder 2021. március 18

A 2-es típusú cukorbetegség a Parkinson-kór fokozott kockázatával függ össze

A genetikai adatok arra utalnak, hogy közvetlen kapcsolat lehet a 2-es típusú cukorbetegség és a mozgászavar magasabb kockázata, valamint annak progressziója között. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 12"

A fülfertőzések általában fül- és fülfájást okoznak, de vannak más gyakori okok is. Az iStockFülfájdalom (otalgia) gyakran fordul elő gyermekeknél, de előfordulhat felnőtteknél is. A fülben kezdődő fájdalmat elsődleges otalgiának, míg a fülön kívüli fájdalmat másodlagos otalgiának nevezik.

A fülfájdalom fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhet. A fájdalom lehet tompa, éles vagy égető, és lehet átmeneti vagy folyamatos. Általában a fájdalom csak az egyik fülben jelentkezik, de néha mindkét fülben jelentkezhet.

A fülfájdalom jelei és tünetei

A fülfájdalmat kísérő tünetek a következők:

Láz Vízelvezetés a fülből Halláscsökkenés Fejfájás Rágási nehézség Állkapocsfájdalom Kattogás vagy pattogás Nyugtalanság és ingerlékenység (gyermekeknél) Fokozott sírás (gyermekeknél) Étvágytalanság (gyermekeknél)

A szerkesztő ajánlata a fül egészségéről

5 természetes gyógymód fülfertőzések ellen

Hogyan kezeljük az ismétlődő fülfertőzéseket

Fülfájás: megfázás vagy fülfertőzés?

Milyen otthoni gyógymódok léteznek fülfertőzések kezelésére?

A fülfájdalom okai és kockázati tényezői

A fülfájdalmat gyakran a középfültől az orrüreg hátsó részéig és a torokig terjedő járat, az Eustachian cső elzáródása okozza. Amikor az eustachianus cső elzáródott, a levegő és a folyadék nem tud átfolyni a járaton, ami nyomás- és fájdalomfelhalmozódást okoz. A fülgyulladás a fülfájdalmak gyakori oka, különösen gyermekeknél. A középfülgyulladás, az úgynevezett középfülgyulladás, akkor fordul elő, amikor folyadék halmozódik fel a középfül belsejében lévő csövekben. Ezt a folyadékot ezután baktérium vagy vírus fertőzheti meg. A gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak fülgyulladást, mint a felnőttek, részben azért, mert az eustachianus csövük kisebb és egyenesebb, ami megnehezíti a folyadék kiürülését. Az immunrendszerük is még mindig fejlődik, ami fogékonyabbá teszi őket a fertőzésekre. Az úszófül – más néven otitis externa (a külső fül és a hallójárat fertőzése) – az úszás után a külső hallójáratban megakadt tisztátalan víz miatt alakulhat ki, amely ideális környezetet teremt a fertőzést okozó baktériumok számára. Fülfájdalmat okozhat, ha a fül belsejét ujjal, vattacsomóval vagy más tárggyal megkarcolja. A fülfájdalom további lehetséges okai a következők: Allergia, orrmelléküreg-fertőzés, torokfájás, fogfertőzés, fülzsír felhalmozódása, dobhártya-repedezés, nyomásváltozások a magasságban (barotrauma) t a fülfájdalom fő oka felnőtteknél. Inkább a fájdalom olyan problémából eredhet, mint a TMJ.

A szerkesztő válogatása

10 tévhit az allergiáról

6 elkerülendő hiba az orrmelléküreg-fertőzés önkezelésében

Mikor tekinthető a torokfájás krónikusnak?

Milyen érzés az ízületi gyulladásos fájdalom?

Hogyan diagnosztizálható a fülfájás?

Az orvos diagnosztizálhatja a fül fájdalmát a tünetei és a kórtörténete alapján. Valószínűleg megvizsgálják a fülét, az orrát és a torkát egy otoszkóppal (fényes műszerrel), hogy ellenőrizzék a bőrpírt és egyéb tüneteket, hogy megtalálják a fülfájdalma okát. A fülfertőzés diagnosztizálásához az orvos az otoszkópot is használhatja, hogy levegőt fújjon a dobhártyára, hogy megnézze, normálisan mozog-e.

A fülfájás prognózisa

A fülfájdalom prognózisa az októl függ. A fülfertőzések például általában egy-két héten belül maguktól elmúlnak. A dobhártya-repedés is hajlamos néhány hónapon belül magától meggyógyulni. A prognózis általában jó; ritkán hosszú távú hallásvesztés és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szédülés és a szédülés.

A fülfájdalom időtartama

A fülfájdalom gyakran néhány napon belül magától elmúlik, és kezelőorvosa néhány napot várhat, mielőtt antibiotikumot ír fel. Miután elkezdett antibiotikumot szedni egy fertőzésre, két-három napon belül javulást kell tapasztalnia.

Fülfájdalmak kezelési és gyógyszeres lehetőségei

A fülfájdalom kezelése gyakran attól függ, hogy mi okozza a problémát. A gyakori kezelések közé tartozik a gyógyszeres kezelés, a műtét és az otthoni jogorvoslat.

Gyógyszeres lehetőségek

A fülfájdalom csökkentése érdekében orvosa vény nélkül kapható (OTC) gyógyszereket ajánlhat, mint például a Tylenol (acetaminofen) vagy az ibuprofen (Advil, Motrin). Orvosa OTC fülcseppeket is javasolhat a fájdalom enyhítésére, de ezeket soha nem szabad használni, ha fennáll annak a lehetősége, hogy a dobhártya megrepedt. Fülgyulladás esetén néha antibiotikumot írnak fel, de sok esetben nincs szükség rájuk. Gyermekeknél az antibiotikumok, például az amoxicillin alkalmazható súlyos vagy néhány napnál tovább tartó fülfertőzések kezelésére.

A fülzsír felhalmozódása a hallójáratban fülfájást okozhat. Ennek ellenére soha ne ragasszon semmit a fülébe – beleértve a vattapamacsot is, amely csak mélyebbre nyomja a viaszt a fülbe, ahelyett, hogy eltávolítaná. A túlzott fülzsírt egészségügyi szakembernek kell diagnosztizálnia és kezelnie.

Otthoni gyógymódok és alternatív és kiegészítő terápiák

Sok ember fülfájdalmat és enyhe halláskárosodást vagy tompítást tapasztal a légnyomás hirtelen változása miatt, például amikor repülőn utaznak, lifttel szállnak fel, vagy egy úszómedence aljára merülnek. Ha ez megtörténik, az ismételt lenyelés – például rágógumi vagy keménycukorka felszívása – segíthet kitisztítani a fülét. (Ez a fajta fülfájdalom általában átmeneti, és ritkán vezet tartós problémákhoz.) A hideg borogatás segíthet enyhíteni a fülfájdalmat. Helyezzen hideg csomagot vagy nedves törlőkendőt az érintett fülre körülbelül 20 percre. A meleg és hideg pakolások egyaránt használhatók a TMJ tüneteinek enyhítésére (ahogyan a stressz-csökkentő technikák vagy a szájvédők is). Ahelyett, hogy laposan feküdne, próbáljon meg pihenni támasztott fejjel. Ez segíthet csökkenteni a nyomást a középfülben. Bővebben a fülfertőzésekről

Melyek a fülfertőzések lehetséges szövődményei?

További információ A Medicine folyóiratban 2016 februárjában megjelent tanulmányok áttekintése számos kiegészítő és alternatív kezelést vizsgált gyermekkori középfülgyulladás kezelésére, beleértve a homeopátiát, a fitoterápiát, a xilitet (cukoralkohol), a D-vitamin-kiegészítőket és a probiotikumokat. A kutatók megállapították, hogy ezeknek a terápiáknak lehetnek előnyei, de a bizonyítékok korlátozottak, és további kutatásokra van szükség.

Sebészeti lehetőségek

A fülgyulladás miatti fülfájásra hajlamos gyermekeknél szükség lehet egy sebészeti beavatkozásra, amelynek során egy kis csövet helyeznek a dobhártyába, hogy megakadályozzák a folyadék felhalmozódását. A rövid távú csövek általában körülbelül 6-9 hónapig tartanak, mielőtt maguktól kiesnek. A hosszú távú csövek nagyobbak és a helyükön vannak rögzítve.

Fülfájdalmak megelőzése

A fülfájás nem mindig megelőzhető, de van néhány dolog, amit megtehet a fülsérülések és a fülfertőzések kockázatának csökkentése érdekében.

Tartson távol minden idegen tárgyat a fülétől, és úszás, zuhanyozás vagy fürdés után mindig szárítsa meg a fülét. Úszás közben viselhet fürdősapkát, füldugót, vagy használhat egyedi úszóformát. Ha dohányzik, hagyja abba; hasonlóképpen próbálja meg elkerülni a passzív dohányzást, amely összefüggésbe hozható a gyermekek fülfertőzésével. Az egyik jó lépés az egészség megőrzéséhez, ha minden évben be kell kapni egy influenza elleni védőoltást. A gyermekeknek is meg kell kapniuk a pneumococcus elleni vakcinát, mivel a Streptococcus pneumoniae baktérium középfülgyulladást okozhat.

A fülfájás szövődményei

A fülfájdalom szövődményei nagymértékben attól függnek, hogy mi okozza a problémát.

A fülfertőzések, például az úszó füle olyan fertőzéshez vezethetnek, amely a fület körülvevő területekre terjed; ez a rosszindulatú fülgyulladásnak nevezett állapot súlyos lehet, nagy dózisú antibiotikumot és sürgős orvosi ellátást igényel. Bővebben a Vertigo-ról

10 meglepő tény a szédülésről és a szédülésről

További információA dobhártya megrepedése, különösen az, amelyik nem gyógyul be teljesen, olyan problémákat okozhat, mint a halláskárosodás vagy a szédülés. Ha fertőzés lép fel, a fül mögötti csontra is átterjedhet (masztoiditisz), és sürgős orvosi ellátást igényel. Gyermekeknél a visszatérő fülfertőzések vagy a középfülben a krónikus folyadékgyülem halláskárosodást, viselkedés- vagy beszédproblémákat, vagy akár rossz iskolai teljesítményt is okozhatnak. A fülcsövek azonban segíthetnek csökkenteni a fülfertőzések kockázatát és kijavítani a tartós halláskárosodást.

Kutatás és statisztika: kinek fáj a füle?

A fülgyulladás okozta fájdalom gyakrabban fordul elő gyermekeknél, mint felnőtteknél. Az Országos Süketség és Egyéb Kommunikációs Zavarok Intézete szerint hat gyermekből körülbelül ötnek legalább egy fülgyulladása lesz a harmadik születésnapjára. Valójában a fülgyulladás a leggyakoribb ok, amiért a szülők orvoshoz viszik gyermeküket. Évente több mint 500 000 fülcsőműtétet végeznek gyermekeken. Az ilyen műtéteken átesett gyermekek általában 3 éves vagy annál fiatalabbak.

A fülfájdalom kapcsolódó állapotai és okai

A fülfájdalmat gyakran fülfertőzések okozzák, beleértve a középfülgyulladást (középfülgyulladás) és az úszófülgyulladást (otitis externa). A gyermekek nagyobb valószínűséggel kapnak fülgyulladást, mint a felnőttek, bár minden korosztályban előfordulhatnak.

Felnőtteknél az olyan állapotok, mint a TMJ és az állkapocs ízületi gyulladása fülfájdalmat is okozhatnak.

Források, amelyeket szeretünk

Süketség és egyéb kommunikációs zavarok nemzeti intézete (NIDCD)

Az NIDCD egy kutatóintézet, és a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) része. 1988-as alapítása óta finanszírozása és támogatása olyan felfedezésekhez vezetett, amelyek hallás-, beszéd- és nyelvi zavarokkal küzdők millióinak segítettek.

Fül-orr-gégészet

Ez a weboldal, amelyet az Amerikai Fül-orr-gégészeti Akadémia – Fej- és Nyaksebészet üzemeltet, számos, a fület érintő betegségről nyújt információkat; azt is elmagyarázza, hogy mit csinálnak a fül-orr-gégészeti (fül-orr-gégészeti) szakorvosok, és miért kell keresnie egy fülfájást.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Fülfájdalom: a gyakori és nem gyakori okok diagnosztizálása. Amerikai Családorvosok Akadémia. 2018. január 1. Fülfertőzések. MedlinePlus. 2020. november 6. Gyermekek fülfertőzései. Süketség és egyéb kommunikációs zavarok országos intézete. 2017. május 12. Úszás és fülfertőzések.

Category:

blog

Comments are closed.