Доказано е, че маточина осигурява следните ползи за здравето:

Храните с високо фруктозен царевичен сироп включват:

Продукти за бързо хранене Зърнена закуска Хляб и печени изделия Подсладени млечни продукти като кисело мляко Бонбони Консервирани храни като супи и плодове Безалкохолни напитки

Вреден ли е царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза?

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза не е толкова различен от захарта. Двете най-често срещани форми съдържат 42% или 55% фруктоза, както и глюкоза и вода. Обикновената захар е 50% фруктоза и 50% глюкоза.

Има научни изследвания върху фруктозата и царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза, но малко от тях са разглеждали хора. Някои изследователи отбелязват, че много от тези проучвания използват много по-високи нива на фруктоза (60% от диетата), отколкото повечето хора биха получили. Изследванията върху захарта са установили, че тя може да доведе до:

Продължение

затлъстяване. Много неща влияят на риска от затлъстяване – като физическа активност, стрес и гени – но приемането на прекомерно количество захар може да играе роля. Възможно е фруктозата да не стимулира частите на мозъка, които контролират апетита. Необходими са обаче още изследвания.

Проблеми с черния дроб. Приемането на твърде много фруктоза може да повиши риска от неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Това е, когато твърде много мазнини се съхраняват в чернодробните клетки. Когато имате твърде много натрупване на мазнини, това може да доведе до неалкохолен стеатохепатит, белези на черния дроб и увреждане на черния дроб.

Високи триглицериди. Проучванията показват, че фруктозата може да повиши триглицеридите в кръвта. Триглицеридите допринасят за здравословни проблеми като артериосклероза (удебеляване на стените на артериите) и панкреатит (възпаление на панкреаса). Изследователите открили, че 6-седмична диета от 17% фруктоза води до 32% увеличение на триглицеридите.

Повече пикочна киселина. Фруктозата може също да стимулира производството на пикочна киселина. Твърде много пикочна киселина може да доведе до подагра, болезнен тип артрит.

Диабет тип 2. Инсулинът е хормон, който вашият панкреас произвежда за регулиране на кръвната захар. Ако имате диабет тип 2, това означава, че тялото ви не може да използва инсулин по начина, по който трябва. В малко проучване, в което здрави възрастни пият подсладени напитки в продължение на 3 седмици, учените откриват, че дори умерени количества фруктоза и захароза променят реакцията на клетките им към инсулин.

Някои изследователи сравняват случаите на диабет тип 2 с употребата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза в 42 страни. Нациите, които използват царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, са склонни да имат по-високи нива на диабет от тези, които не го правят.

Как да намалим консумацията на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

 Прочетете етикетите на съставките. Може да е в повече преработени храни, отколкото си мислите. Намалете газираните и други подсладени напитки. Вместо това пийте вода. Добавете горски плодове, лимон, лайм или краставица, ако имате нужда от повече вкус. Закуска с пълноценни храни като ядки и плодове вместо бисквитки и бонбони. Отидете с домашно приготвени печива вместо купени от магазина.

Американската сърдечна асоциация препоръчва жените да приемат не повече от 100 калории (6 чаени лъжички) добавена захар, а мъжете не повече от 150 калории (9 чаени лъжички) добавена захар на ден. Кола от 12 унции има 10 ¼ чаени лъжички захар, а портокалова сода има 13 чаени лъжички.

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Jabeen Begum на 22 юни 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ: 

Американска диабетна асоциация: „Кръвна захар и инсулин на работа“.

Американска сърдечна асоциация: „Добавени захари“.

American Journal of Physiology: „Фруктоза: силно липогенно хранително вещество, замесено в инсулиновата резистентност, чернодробната стеатоза и метаболитния синдром.

CDC: „Преосмислете своята напитка“.

Текущи прегледи за хипертония: “Ролята на високофруктозния царевичен сироп при метаболитен синдром и хипертония.”

Грижа за диабета: „Умерените количества фруктоза влошават чувствителността към инсулин при здрави млади мъже.“

FDA: „Въпроси и отговори на царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза.“ Глобално обществено здраве: „Високо фруктозен царевичен сироп и разпространение на диабет: глобална перспектива.“

Harvard Health Publishing: „Изобилието от фруктоза не е добро за черния дроб, сърцето“, „Не толкова сладката истина за захарта“.

Международно списание за затлъстяване: „Липса на доказателства за високофруктозния царевичен сироп като причина за епидемията от затлъстяване.

Вестник на Американския колеж по хранене: „Ефектите от високофруктозния сироп“. 

Клиника Майо: „Триглицеридите: защо имат значение?“

Американското списание за клинично хранене: „Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза: това ли е за вечеря?“

Медицинският вестник Medscape: „Диетична консумация на фруктоза сред деца и възрастни в САЩ: Третото национално проучване за здравеопазване и хранене“. 

Служба за икономически изследвания на Министерството на земеделието на САЩ: „Характеристики за отбелязване на ERS“.

Маточината, известна като успокояваща билка, помага за всичко – от тревожност до лошо храносмилане. Това е многогодишен член на семейството на мента, листата му имат лек аромат на лимон.

Маточината е известна с много други имена, като пчелен балсам, лек за всички, растение за воднянка, медоносно растение, градински балсам, наслада на сърцето, сладък балсам и сладка Мери.

Родом от Южна Европа, Средиземноморието и Централна Азия, маточината може да се намери в много части на света. Неговите малки бели цветя привличат пчели и други опрашители, докато ароматът на лимон отблъсква комарите.

Маточината се използва като лекарство повече от хиляда години, смята се, че помага при различни заболявания.

Ползи за здравето

Проучванията показват, че билката е потенциално лечение за много проблеми, от тревожност до менструални симптоми. 

Доказано е, че маточина осигурява следните ползи за здравето:

Намаляване на тревожността

Ако трябва да облекчите стреса, маточина може да помогне за намаляване на тревожността и нервността.

Някои изследвания показват, че екстрактът от маточина може да подобри настроението и вниманието. Проучване установи, че химикали, наречени терпени, открити в маточина, могат да помогнат за успокояване на възбудата при хора с тежка деменция чрез реактивиране на мозъчните вериги.

Лечение на безсъние

Изследванията показват, че в комбинация с билки като валериана, маточината помага за подобряване на съня. Освен това пиенето на чай от маточина може да помогне при безсъние.

Облекчаване на храносмилателни проблеми

Съединенията в маточина могат да облекчат стомашно-чревните проблеми, като подуване на корема и лошо храносмилане. 

Изцеление на херпес

Установено е, че мехлемите от маточина помагат за заздравяването на херпес на устните, причинени от вируса на херпес симплекс (HSV). 

Облекчаване на менструалната болка

Съединението розмаринова киселина в маточина може да помогне за минимизиране на тежестта на менструалните симптоми като спазми и умора. 

Продължение

Здравословни рискове

Въпреки че има много ползи от използването на маточина и като цяло се счита за безопасен, консумацията му може да има някои рискове за здравето.

Лекарства за щитовидната жлеза и успокоителни

Ако приемате лекарства за щитовидната жлеза или успокоителни за безсъние, попитайте Вашия лекар, преди да консумирате маточина – билката може да взаимодейства с тези лекарства.

ХИВ лекарства

Маточината може да взаимодейства с лекарства за ХИВ, но в момента не се знае достатъчно.

глаукома

Има някои съобщения, че приемането на маточина може да повиши очното налягане и да повлияе на глаукома.

Количества и дозировка

Понастоящем няма официална препоръчителна дневна доза (RDA) от маточина. Наръчникът за ботаническа безопасност на Американската асоциация за билкови продукти изброява маточина като билков продукт от „клас 1“, който се отнася до билки, които могат да се консумират безопасно, когато се използват по подходящ начин.

В клинични проучвания са изследвани дози от 300 до 1600 милиграма екстракт от маточина. Едно проучване установи, че след доза от 900 mg маточина се съобщава за намалена бдителност, което вероятно нарушава способността за шофиране или работа с машини. Изследван е и крем от маточина, съдържащ 1 % екстракт от 70:1.

Можете да намерите маточина в магазините за здраве под формата на капсули, екстракти и масло.

Маточината е една от най-лесните за отглеждане билки. Вирее най-добре при хладно време. Листата могат да се откъснат и да се използват пресни или сушени. Изсушените листа могат да се съхраняват една година в стъклен буркан, защитен от пряка слънчева светлина.

За да приготвите чай от маточина, сварете 1,5 до 4,5 грама листа в 150 милилитра гореща вода. Това може да се приема няколко пъти на ден. Листата също могат да се ядат, до 10 грама на ден.

Проверете формулировките на добавки с Вашия лекар, за да сте сигурни, че дозите са подходящи за Вас. 

Медицински справочник на WebMD Прегледан от Дан Бренан, д-р на 13 декември 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Американски ботанически съвет: "Билкова медицина: Разширена комисия E Маточина."

Билковото дружество на Америка: "Маточина: Ръководство за билковото общество на Америка."

Иранско списание за фармацевтични изследвания: "Ефектите на маточина върху менструалното кървене и системната проява на дисменорея."

Вестник по клинична психиатрия: "Ароматерапията като безопасно и ефективно лечение за управление на възбуда при тежка деменция: Резултатите от двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване с Мелиса."

Списание за билкова фармакотерапия: „Маточина (Melissa officinalis L.): основан на доказателства систематичен преглед от Natural Standard Research Collaboration.“

Списание за изследване на лечебните растения: "Melissa officinalis L., ценно лечебно растение: преглед."

Клиника Майо: "Функционална диспепсия."

Клиника Майо: "Билково лечение на тревожност: ефективно ли е?"

планината Синай: "Лимонов балсам."

хранителни вещества: "Антистресови ефекти на храни, съдържащи маточина."

Трябва ли да си слаба, за да си красива? Въобще не https://preglednaprodukta.top/vega-slim/. Просто погледнете супермодела и водещата на телевизионно токшоу Тайра Банкс, която наскоро показа здраво тяло и образ на здраво тяло.

Банкс е натрупала известно тегло през годините (счита се, че е с 30 паунда по-тежка, отколкото когато позира за Sports Illustrated издаване на бански през 1997 г.). И след някои таблоидни критики и папарашка снимка на Банкс, облечена по бански, тя отвърна на огъня – като гордо позира по бански за хора списание. И в популярното си токшоу, облечена само с високи токчета и въпросния бански, тя произнесе мощна реч, насочена към хора, които имат обидни неща за тялото на жените.

Посланието й изглежда е, че все още се чувства горещо, много ви благодаря и тя е благодарна за страхотната си система за подкрепа и достатъчно самочувствие. Ако нямаше това, каза тя в ефир, вероятно щеше да умира от глад в момента. Най-впечатляващото във всичко това е, че Тайра сякаш се бореше не само за себе си, но и за всички жени.

Какво е спечелило нейното наддаване на тегло Тайра, освен някои страхотни извивки? Е, да видим… нейното токшоу е много популярно и навлиза във втори сезон. И последният сезон на другото й телевизионно шоу, Топ модел на Америка, донесе най-високите си рейтинги досега. Върви си, приятелко!

"Тайра е по-красива от всякога. Тя е смела и е изложила кариерата си там – аз я аплодирам," казва Лин Греф, главен изпълнителен директор на Националната асоциация за хранителни разстройства.

Ултра тънки модели

Човек се чуди защо моделният бизнес търси ултраслаби момичета, които да моделират дрехи за общество, което е всичко но ултра тънък.

"Дрехите изглежда са предназначени да продават дрехи, а не да празнуват жената, която ги носи," казва бившият Калвин Клайн и Sports Illustrated моделът Каре Отис, който също добави здравословно тегло след успешна кариера на модел.

Според Брадли Байоу, известен моден дизайнер, който е автор на наука за секси, по-трудно е да се проектират дрехи за жени с пълна фигура. "По-трудно е заради извивките. Трябва да мислиш повече," Байоу казва.

Продължение

Освен това, казва Байоу, има няколко ключови хора (като някои редактори на списания), които са мощни брокери в света на стила. И стига да решат изключително тънък е "в," ще бъде.

"Дизайнерите се опитват да угодят на редакторите. Те просто искат да публикуват своите дизайни в списанията," казва Байоу.

Той посочва, че тъй като моделите ни стават по-слаби, страната ни става по-дебела. В нашата култура, "тънък" е дошло да означава "богат" – и жените са накарани да мислят, че ще бъдат щастливи, ако са кльощави.

Когато моделът plus-size Emme Aronson започна кариерата си в началото на 90-те години, много фотографи не искаха да снимат снимки на пълни жени. Беше й необходимо всичко, за да завърши първата си голяма фотосесия, когато известен фотограф излезе, след като я видя.

Сега Еми (която се казва професионално с първото си име) има своя собствена линия дрехи и е автор на Истинската красота. Но всички тези години по-късно моделите все още са нереално слаби – а американските жени са само по-недоволни от телата си.

Оформяне на образа на нашето тяло

Всъщност около 60%-70% от американските жени са недоволни от теглото си, а 50%-60% са недоволни от цялостния външен вид, казва Линда Смолак, доктор по психология, професор по психология в Kenyon College, казва за WebMD.

Bayou, Otis, Emme и Grefe всички казват, че ултра-тънките стандарти на модната индустрия и индустрията за списания влияят на момичетата и жените по отношение на техния образ на тялото и уязвимостта към развитието на хранителни разстройства.

"Знаем, че насърчава нередовните и опасни диети и лошия образ на тялото," казва Грефе, който се тревожи особено за децата "израствайки в културата на опасно кльощавия."

Докато някои от тези модели с размери 0 и 00 са естествено толкова тънки, наскоро беше съобщено, че някои може да поддържат този нелеп идеал чрез гладуване, прочистване и/или употреба на наркотици.

Еми казва: "Известно е също, че моделите са умрели, поддържайки този ултратънък стандарт – това е зареден пистолет, който трябва да бъде демонтиран."

"Единственото нещо, което наистина може да спаси животи, е да се изисква от моделите да имат физически преглед, който включва оценка на хранително разстройство два пъти годишно," казва Грефе.

Продължение

Насърчаване на по-здрави образи на тялото

Отвъд Тайра Банкс в бански, какво ще е необходимо, за да смените "ултра тънък" мания в модната индустрия и обществото като цяло?

Според Отис хората, които наемат модели, трябва да имат смелостта да разширят представата си за това какво означава красота. Това означава използване на модели с различни размери, възраст и етническа принадлежност.

Отис посочва, че в по-ранна ера изображенията на красиви жени включват Мерилин Монро и Мей Уест, които са по-скоро закръглени с размер 12/14. И ето една новина за всички жени там: "Истината е, че мъжете харесват извивките," Байоу казва.

Otis също така призовава жените да обърнат внимание на това кои списания и други медии ни карат да се чувстваме зле за телата си и които ни карат да се чувстваме добре и ни вдъхновяват.

Emme призовава момичетата и жените да направят крачка по-далеч и да пишат писма до редакторите в полза на изобразяването на разнообразен поглед към красотата. И докато нещата се променят, тя призовава всички нас да запазим филтрите си включени, когато гледаме нереалистични изображения.

"Кога ще се събудим и ще си върнем живота от лицата, вземащи решения, които имат изкривено усещане за това какво е да си човек, не по-малко жена?" Тя пита. "Сега е моментът да започнете да се чувствате по-добре за себе си, без да съдите самочувствието си по скалата на банята!"

WebMD функция Прегледан от Луиз Чанг, д-р на 04 април 2007 г

Източници

Публикувано на 5 април 2007 г.

ИЗТОЧНИЦИ: Лин Греф, магистър, главен изпълнителен директор, NEDA, The National EatingАсоциация за разстройства. Еме Аронсън, модел; дизайнер на облекло; модел, домакин,красота. Каре Отис, модел и продуцент. Брадли Байу, моден дизайнер,автор, Наука за секси: Облечете се, за да паснете на вашата уникална фигура със стилСистема, която работи за всяка форма и размер. д-р Линда Смолак, професор,катедра по психология, Kenyon College, Gambier, Охайо.

Category:

blog

Comments are closed.